13 Dec 2010

Teden svetovanja delavcem migrantom o življenju, delu in izobraževanju v Sloveniji

Od 13. do 17. decembra 2010 bodo v prostorih INFO točke za tujce, na Slovenski cesti 55 v Ljubljani, delavcem migrantom iz držav zunaj Evropske unije ter njihovim družinskim članom na voljo svetovalci z informacijami o življenju, zaposlitvi oz. delu in izobraževanju v Sloveniji.
Zavod RS za zaposlovanje (Zavod) – INFO točka za tujce in Ministrstvo RS za notranje zadeve (MNZ) – Direktorat za migracije in integracijo ob svetovnem dnevu migrantov organizirata Teden odprtih vrat INFO točke za tujce. Od 13. do 17. decembra 2010 bodo v prostorih INFO točke za tujce, na Slovenski cesti 55 v Ljubljani, delavcem migrantom iz držav zunaj Evropske unije ter njihovim družinskim članom na voljo svetovalci z informacijami o življenju, zaposlitvi oz. delu in izobraževanju v Sloveniji.
Svetovalci Zavoda, Direktorata za migracije in integracijo MNZ, Upravne enote Ljubljana, Centra za permanentno izobraževanje Cene Štupar, EURES – mreže evropskih javnih služb za zaposlovanje, Študentske svetovalnice, NCIPS - Nacionalnega centra za informiranje in poklicno svetovanje, Skupnosti centrov za socialno delo, Slovenske filantropije, Zveze svobodnih sindikatov ter predstavnika Veleposlaništev Bosne in Hercegovine ter Makedonije bodo delavcem migrantom ter njihovim družinskim članom v pomoč z informacijami o:
  • možnostih in pogojih za zaposlitev, delo in podjetništvo v Sloveniji;
  • postopkih in potrebni dokumentaciji za pridobitev vizuma, dovoljenjih za bivanje v Sloveniji ter ustreznih delovnih dovoljenj;
  • pravicah delavcev migrantov, izhajajočih iz delovnopravne zakonodaje;
  • možnostih poklicnega izobraževanja, dodatnega usposabljanja in učenja slovenskega jezika 
  • pomoči vladnih in nevladnih organizacij pri premagovanju administrativnih ovir.

Namen delovanja INFO točke za tujce, ki v okviru Zavoda deluje od maja 2010 ter na enem mestu nudi informacije in pomoč pri ureditvi delovnih in življenjskih pogojev v Sloveniji, je povečati možnost zaposlitve tujcev oz. delavcev migrantov. Svetovalci INFO točke za tujce so doslej informirali oz svetovali 4.050 osebam, med katerimi je bilo največ državljanov Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Kosova, Albanije in tudi držav Južne Amerike ter Pakistana in Indije. Največ vprašanj se je nanašalo na postopke za pridobitev delovnih dovoljenj, delovnopravno zakonodajo, prosta delovna mesta in možnosti učenja slovenskega jezika.
INFO točka za tujce je del projekta Ministrstva RS za delo, družino in socialne zadeve »Spodbujanje zaposljivosti, izobraževanja in socialnega vključevanja delavcev migrantov in njihovih družin«. Projekt sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada.